Pelham Place

Pelham Place

Jo Cowen Architects are proud to have completed this ambitious and stylish Grade II* Listed building in Chelsea.

The scheme proposed by Jo Cowen Architects conserves significant features of the listed building and restores some original architectural features, as well as improving the layout of the interior in order to make this a functional family home of the highest quality and finish consistent with the heritage value of the building. The proposals sensitively adapt the listed building to better suit the needs of modern day living whilst preserving its heritage value. This required a great many planning conditions and regulations which needed to be taken into account before any creative suggestions and designs could be presented.

The proposals consist of works to the rear garden; alterations to the rear elevation with height increase to the northern closet wing and rear extension to the southern closet wing; a new bespoke iron staircase of traditional design; a rear glazed extension of traditional style with steel-framed double doors out to the rear garden with glazing above and also some interior alterations to create an improved layout and flow between rooms. There are also various reinstatements of traditional features and a decorative scheme consistent with the original period of construction.

This targeted approach, based on a proportionate understanding of the building’s significance, was intended to avoid or minimise any potential heritage conflicts, to retain the appreciation of the plan form and features, and also to ensure no or minimal impact on any historic fabric or features.

The interior is finished with a palette of dark oak chevron flooring with blue and green tones to enhance the elegant feel. The kitchen and dining area is fitted with dark timber veneer, contrasted with a gorgeous Italian Arabescato marble kitchen countertop and island and refined brass detailing to tie in with the remaining interior aesthetic.

The client also wanted to ensure that the increased basement area had great synergy with the outside space, to ensure the interior was a reflection of the outer area.

  • SCOPE: FULL REFURBISHMENT OF GRADE II* BUILDING AND NEW REAR GLASS EXTENSION
  • LOCATION: CHELSEA, LONDON
  • TYPE: RESIDENTIAL
  • DURATION: 12 MONTHS
  • SERVICES: PLANNING, TENDER, CONSTRUCTION
    STATUS: COMPLETED
To discuss a project or find out more about how we can work together, please get in touch.

UK Office

Jo Cowen Architects
533 King’s Road
London SW10 0TZ
United Kingdom Get directions / View Map

Berlin Office

Lohmühlenstraße 65,
12435 Berlin,
Germany
  • Tell us your name *



  • Enter your email *


  • Enter phone number *


  • Message *